Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Nanoteknolojide Devrim: Mikroskobik Su Ayılarına Mikro Dövme Yapıldı!

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden optik mühendisi Ding Zhao, “Bu teknolojiyle sadece tardigradlara değil, bakteriler gibi farklı canlılara da mikro desenler kazıyabiliyoruz” açıklamasında bulundu. Bu başarı, yaşayan organizmalar üzerinde yüksek çözünürlüklü desenler oluşturma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, bu işlemi gerçekleştirebilmek için “buz litografisi” adı verilen bir tekniği uyarladı. Normalde yüzeylere elektron ışını ile desen kazınırken, doğrudan uygulanan ışın yüzeyde zarar ve kirlilik oluşturabiliyor. Ancak çok ince bir buz tabakası kullanılarak bu sorun önlenebiliyor ve 20 nanometreden küçük desenler oluşturulabiliyor.

Deneylerde, tardigradlar önce çevresel olumsuzluklara dayanmak için girdikleri “kriptobiyoz” durumuna sokuldu. Ardından, her biri karbon-kompozit bir kağıt üzerinde -143°C’ye kadar soğutulmuş bir vakum odasına yerleştirildi. Üzerlerine koruyucu bir anisole tabakası sürüldü ve elektron ışını ile mikro desenler oluşturuldu.

Isıtılıp tekrar canlandırılan tardigradların yüzde 40’ı işlemi sağ salim atlattı ve yeni mikro dövmeleriyle normal şekilde hareket etmeye devam etti. Üstelik, bu desenler gerilme, suya batırılma ve kurutma gibi koşullara rağmen vücutlarında kalmaya devam etti.

Araştırmacılar, buz litografisiyle canlı organizmalara zarar vermeden desen kazınabileceğini ilk kez başarıyla gösterdiklerini belirtti. Ancak tardigradların olağanüstü dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda, diğer canlı türlerinin bu sürece aynı şekilde dayanamayabileceği de vurgulandı.

Bu yöntemin, özellikle yüksek stres direncine sahip ya da kriyoprezervasyon için uygun diğer organizmalarda da denenebileceği belirtiliyor. Bilim insanları, bu çalışmanın mikrobiyal algılama, biyomimetik cihazlar ve yaşayan mikrorobotlar gibi alanlarda yeni ufuklar açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Microsoft Copilot beklenen ilgiyi görmedi! Peki neden?

Microsoft’un Windows üzerinden kullanıcılara sunduğu yapay zeka asistanı Copilot, kullanım oranları açısından beklentilerin gerisinde kaldı. Şirketin yaptığı son açıklamalara göre, uygulamanın aktif kullanıcı sayısı 20 milyon seviyesinde kaldı …

Alkol tüketimi ve beyin hasarı arasındaki korkutan ilişki

Alkol tüketiminin yalnızca kısa vadeli etkileri olacağı değil, uzun vadede beyin dokusunda kalıcı hasarlar yaratabileceği de ortaya çıktı. Araştırmacılar, yoğun alkol kullanan kişilerin beyin hacminin daha küçük olduğunu ve bilişsel testlerde daha düşük performans gösterdiğini belirtiyor.

Google Chrome’un piyasa değeri belli oldu!

ABD’de Google’a karşı devam eden tekelleşme davası, teknoloji dünyasının odağında yer alıyor. Dava sürecinde tanık olarak ifade veren DuckDuckGo CEO’su Gabriel Weinberg, Google’ın popüler tarayıcısı Chrome’un değerinin 50 milyar dolara kadar …

AMD Radeon RX 9000M serisi geliyor! İşte özellikleri

AMD, RDNA 4 mimarisiyle güçlendirdiği yeni Radeon RX 9000M serisi ekran kartlarını dizüstü bilgisayarlar için hazırlıyor. Sızdırılan bilgilere göre, AMD dizüstü segmentinde de masaüstünde elde ettiği ivmeyi sürdürecek. Radeon RX 9000M serisi …

DeepSeek yeni bir kasırgaya sebep olabilir, maliyetler yüzde 97 düşüyor

Yıllardır ABD’nin ambargolarla engellemek istediği Çinli yapay zekâ projeleri adeta kâbus gibi geri dönüyor. Batı borsalarına trilyonlarca dolar kaybettiren DeepSeek yeni versiyonuyla yine fırtına estirecek gibi.  DeepSeek R2 geliyor …

Motorola Razr 60 serisi tanıtıldı! İşte özellikleri

Motorola, iki yeni katlanabilir telefon modelini tanıttı. Razr 60 ve Razr 60 Ultra adını taşıyan cihazlar, donanım ve tasarım anlamında önemli güncellemelerle geliyor. Her iki model de; daha yüksek performans, gelişmiş ekran teknolojileri ve yapay …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir