Çocuklarda keneye karşı “vücut kontrolü” uyarısı

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kene ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Aydın, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini ve kenelerin kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda rahatlıkla gözden kaçabildiğini belirtti.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) nairovirüs grubundan bir virüsün oluşturduğu bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, bu hastalığın genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığını ifade etti. Bahar aylarında bağ ve bahçeye çıktıktan sonra vücudu tutan kenelerin hastalığı bulaştırabileceğini söyleyen Aydın, hastalığın özellikle Artvin, Bayburt ve Tokat gibi bölgelerde endemik olduğunu ve bu bölgelerde kenelerin bulaşması sonucu hastalığın ortaya çıkabildiğini belirtti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın kene ısırmasından sonraki ilk 10 gün içinde belirtilerini gösterdiğine dikkat çekerek ateş, kas ağrısı, döküntü, bulantı, kusma gibi belirtilere karşı tetikte olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabileceğini söyleyen Aydın, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Havaların mevsim normallerinin altında seyrettiğine dikkat çeken Aydın, kenelere çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenelerin uzmanlar tarafından çıkarılmasını tavsiye etti. Kenenin ezilmesi durumunda hastalığın bulaşabileceğini belirten Aydın, hastaların kene ısırılmasından sonra semptomları takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Doç. Dr. Aydın, çocuklarda kene ile karşılaşmanın daha hafif semptomlarla seyrettiğine değinerek, Artvin’den kabul ettikleri ilk çocuk vakasının genel durumunun iyi olduğunu ve hastayı taburcu ettiklerini söyledi. Aydın, hastalığın ölümcül olabileceğini hatırlatarak, erişkinlerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ve hastaların semptomları takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Ölüm vakalarının kanama nedeniyle sıklıkla gerçekleştiğini ifade eden Aydın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenelerin çıkarılması gerektiğini söyledi. Hastalığın ciddiyetine dikkat çeken Aydın, vatandaşları kene ısırmasından sonra belirtileri takip etmeleri konusunda uyardı.

(AA)

Related Posts

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

Sağlık alanında güçlü bir birikime sahip olan Türkiye, Tacikistan’da eğitim programı düzenledi.

Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!