CHP iki yasanın durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Günaydın’dan Yargı Paketi İtirazı

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yeni yargı paketindeki “kamu düzenini bozma tehlikesinin” tutuklama sebebi olabileceği iddialarına tepki gösterdi. Günaydın, bu düzenlemenin ifade ve toplantı özgürlüğünü hedeflediğini belirtti ve AKP-MHP Cumhur İttifakı’nın Türkiye’nin demokratikleşmesine engel olduğunu savundu.

İki Yasa ve Dört Kararname AYM’de

CHP, son dönemde çıkarılan iki yasa ile dört Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa Mahkemesi’nde durdurulması ve iptal edilmesi için başvuruda bulundu. Günaydın, AYM’nin 63. kuruluş yıl dönümünde mahkemeyi anayasal görevini yerine getirmeye çağırdı.

Adalet Akademisi ve TÜBİTAK Düzenlemeleri AYM’ye Taşındı

Günaydın, Adalet Akademisi Kanunu’nda bulunan belirsizlikleri ve TÜBİTAK Kanunu’ndaki eksiklikleri AYM’ye taşıdıklarını duyurdu. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri kapsamında yapılan yönetici atamaları ve yeni kadrolar da itiraz edilen konular arasında yer aldı.

AYM’ye Eleştiri: “Karar Çıkmıyor”

Günaydın, daha önce AYM’ye taşınan konularda mahkemenin hala karar vermediğini eleştirdi. Anayasa’ya aykırılığı tespit ettiklerini ve bunun üzerine başvurduklarını belirten Günaydın, mahkemenin bir an önce karar vermesi gerektiğini dile getirdi.

“Tutuklama İstisnadır” Uyarısı

Günaydın, kamu düzenini bozma gerekçesiyle yapılacak düzenlemeyi eleştirerek tutuklamanın istisnai bir önlem olduğunu vurguladı. Kamu düzenini bozma gibi geniş kapsamlı bir sebeple tutuklamanın keyfi hale getirilmemesi gerektiğini savundu.

“Anayasal Haklar Keyfi Biçimde Kısıtlanamaz”

Günaydın, Anayasa’nın güvencesi altındaki toplantı ve gösteri yürüyüşlerine atıfta bulunarak valiliklerin tek imzalı yasak kararlarının anayasal hakları ihlal ettiğini belirtti. Bireylerin anayasal haklarını kullanmasının suç sayılmasına karşı çıktı.

“Bireysel Hak ve Özgürlüklerin Takipçisiyiz”

CHP’li Günaydın, vatandaşların anayasal haklarını koruma ve bireysel özgürlükleri destekleme sözü vererek açıklamasını tamamladı. Parti olarak bireysel hak ve özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Related Posts

Her yıl 5 santimetre batıyor: 2050’de sular altında kalacak!

ABD’nin tarihi şehirlerinden New Orleans, endişe verici bir hızla batıyor. Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar, şehrin her yıl 5 santimetreye kadar çöktüğünü ve 2050 yılına kadar büyük bir bölümünün su altında kalabileceğini ortaya koydu.

Kilosu bin liradan alıcı buluyor: Yazın habercisinde hasat başladı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Çile Mahallesi’nde yazın habercisi kirazın hasadına başlandı. Sezonun ilk kiraz hasadını gerçekleştiren üretici Erdoğan Bulut, cristobalina cinsi kirazın kilosunun 1.000 TL’den alıcı bulduğunu ifade etti.

İBB soruşturmasında ikinci dalga: İşte gözaltına alınan isimler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturmada 3 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Gözaltı kararı verilen 53 şüpheliden 47’si gözaltına alındı. Bu isimler arasında İSKİ Genel Müdürü Şafak Basa, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay da var.

Elektrikli motosiklet kazasında beş kişi yaralandı

Balıkesir’de üç tekerlekli elektrikli motosikletin zeytin tarlasına devrilmesi sonucu 2’si çocuk 5 kişi yaralandı.

Seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Siirt’te hareket halindeyken alev alan otomobil küle döndü. Olayda ölen veya yaralanan olmadı.

CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, 23 Nisan 2025’te meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yeniden gündeme gelen Kanal İstanbul’un deprem ve tsunami riskiyle ilişkisini Meclis gündemine taşıdı. Emre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir