Bozkır’ın Son Su Değirmeni

Bozkır İlçesindeki Son Su Değirmeni: Geleneksel Değirmencilik

Konya’nın Bozkır ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan ve suyla çalışan un değirmeni, Ömer Kök ve eşi Nurkadın Kök tarafından işletiliyor. Ömer Kök, 25 yıldır bu değirmeni çalıştırdığını ve ilçedeki son değirmenci olduğunu vurgulayarak, değirmenin unuttuğumuz mesleklerden biri olduğunu belirtiyor.

Değirmencilik, mevsimsel bir meslek olan ve sadece bahar aylarında su seviyesi uygun olduğunda yapılan bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Ömer Kök, eşi Nurkadın Kök’e bu mesleği öğrettiğini ve artık işin büyük kısmının eşi tarafından yürütüldüğünü ifade ediyor. Buğdaylarının yerli köy buğdayı olduğunu ve elde ettikleri unun esmer olduğunu belirten Kök, değirmenlerinde geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını da ekliyor.

Bozkır ilçesinin Çağlayan Mahallesi’nde bulunan bu son su değirmeni, teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber geleneksel meslekleri kaybolmaya yüz tutan bir hatırayı temsil ediyor. Ömer Kök ve eşi, bu kültürel mirası yaşatmaya devam ederken, gelecek nesillere aktaracak bir çırak arayışında.

Bozkır’ın son su değirmeninde yapılan çalışmalar ise doğal ve geleneksel. Üretim sürecinde hiçbir elektrik kullanılmıyor ve tamamen doğal yöntemlerle kepekli un üretiliyor. Eski zamanlarda buğdaylarını kaya tuzu ile koruduklarını ve bu sayede unun ömrünü uzattıklarını belirten Ömer Kök, unlarının tadının ve kalitesinin ön planda olduğunu vurguluyor.

Bozkır’ın bu tarihi su değirmeni, ziyaretçilerine unlarını almaya gelenler arasında emekli öğretmen Ali Tanrıverdi’yi de ağırlıyor. Tanrıverdi, buranın ununu severek aldıklarını ve su değirmeni unlarına alışık olduklarını belirterek, kasabalarında eskiden 18 su değirmeni olduğunu ancak şimdi sadece bir tanesinin kaldığını ve bu değirmenden aldıkları unla memnun olduklarını ifade ediyor.

Related Posts

Ham çelik üretimi mayısta Çin’deki düşüşle yüzde 3,8 geriledi

Küresel ham çelik üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre Çin’in üretimindeki sert düşüşün etkisiyle yüzde 3,8 azalarak 158,8 milyon ton oldu.

Rusya ‘büyük krizini’ Türkler sayesinde çözdü

Rusya belirli sektörlerde çalışan açığı yüzünden ekonomisini yavaşlatma tehlikesi ile yüzyüze geldi. Krizi yabancı işçilere kapılarını açarak çözen Rusya’ya gidenler arasında en büyük payı Türkler aldı. Çin, Hindistan ve Sırbistan’dan çalışmak için gidenler de Türkleri takip etti

TCMB açıkladı; reel kesim güveni haziranda da geriledi

TCMB açıkladı; reel kesim güveni haziranda da geriledi

Trump’tan NATO kararı: Üye ülkelere ‘savunma bütçesini artırın’ mesajı

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın NATO zirvesine katılacağını ve üye ülkelerden savunma harcamalarının yüzde 5 artırmalarını isteyeceğini bildirdi.

Türkiye’nin dört bir yanında istasyonu vardı: Akaryakıt devi yabancılara satılıyor

2001 yılında faaliyete başlayan, Türkiye’nin en yüksek akaryakıt depolama kapasitesine sahip dağıtım şirketlerinden biri olan Alpet, akaryakıt dağıtım sektörünün önemli markalarından birisi. Türkiye’nin en yüksek akaryakıt depolama kapasitesine sahip …

İTO Başkanı Avdagiç’ten kritik uyarı: İsrail-İran gerilimi petrolü 130 dolara taşıyabilir

İTO Başkanı Avdagiç’ten kritik uyarı: İsrail-İran gerilimi petrolü 130 dolara taşıyabilir