ABD, Kuzeydoğu Suriye için harekete geçiyor: Trump’ın Özel Temsilcisi Erbil’de Kürt yönetimi ile bir araya gelecek; önce Barzani daha sonra Abdi ile görüşecek

Suriye’de ABD Ambargoyu Kaldırdı ve Kürt Yönetimi ile Görüşmelere Başladı

Suriye’de yeni bir döneme destek veren ABD, Esad yönetimi döneminde uyguladığı ambargoyu kaldırarak Kuzeydoğu Suriye sorununu çözmek için harekete geçiyor. Irak Kürdistan Bölgesi ve Suriye’deki Kürt yönetimi ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirecek. ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Başbakan Mesrur Barzani ile görüşecek ve ardından Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile bir araya gelecek.

Suriye’nin geçiş dönemi cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi arasında imzalanan anlaşmanın ardından çatışmalar durdu ve anlaşmanın bazı maddeleri uygulamaya konuldu. Ancak, temel konularda anlaşmaya varılamadığı için sorunun çözümü gecikti.

Kuzeydoğu Suriye’de Ademi Merkeziyet (Özerklik veya federasyon) sistemi kurulması kararı, Şam ile ilişkileri yeni bir sürece taşıdı. ABD, tarafları bir araya getirmek için harekete geçerek Şam yönetimi ile Kürt yönetimi arasındaki görüşmelerin devam etmesini sağlamak için ikinci kez adım atıyor.

Barzani ve Abdi ile Görüşmeler Devam Ediyor

Al-Monitor haber sitesine göre, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile Kuzeydoğu Suriye’nin Özerklik-Federasyon talebini görüşmek üzere buluşacak. Barrack’ın Erbil ziyareti sırasında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile de bir araya gelmesi planlanıyor. Abdi ile Barrack arasında, anlaşmaların uygulanması, bölgedeki durum ve geleceğe yönelik konular ele alınacak.

Barzaniler, Özerklik ve Federasyonda Kararlı

Barrack’ın ziyareti, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin, Kuzeydoğu Suriye’deki Kürtlerin hak ve taleplerine saygı gösterilmesini talep etmesinin ardından gerçekleşiyor. Kürdistan yönetimi ile Mazlum Abdi arasındaki görüşmeler sonucunda Ademi Merkezi sistemine karar verilmişti. Kürdistan Bölgesi liderleri, Kuzeydoğu Suriye için özerklik ya da federasyon talebinde bulunmuştu.

Şam’ın Tepkisi

Türkiye ve Şam yönetimi, özerklik veya federasyon taleplerine karşı çıkıyor. Şam, Kürtlerin talebini “Ülkenin bölüneceği” gerekçesiyle reddediyor. Suriye Kürtleri ise, Barrack’ın Şam’ı bölgesel özerklik taleplerini desteklemeye ikna edebileceğine inanıyor. Şara’nın, merkezi hükümetin kontrolünü zayıflatacak yönetim biçimlerine karşı çıkması, görüşmeler sonrası netlik kazanacak.

Related Posts

İsrail-İran Savaşı`nda Azerbaycan`ın tutumu

Her savaşta olduğu gibi 12 günlük İsrail-İran savaşı, yıkıcı olduğu kadar dezenformasyon haberleri ile akıllarda kaldı.

Hindistan’daki festivalde izdiham: 3 ölü, 50’den fazla kişi yaralandı

Hindistan’ın Odisha eyaletindeki festivalde çıkan izdihamda 3 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı. 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, YAKLAŞIK 50 KİŞİ YARALANDI Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaletindeki festivalde çıkan izdihamda 3 kişi yaşamını yitirdi …

Sakarya’da feci son: Kızının kullandığı traktörün devrilmesiyle can verdi

Sakarya’da 16 yaşındaki kız çocuğunun kullandığı traktörün devrilmesi sonucu annesi hayatını kaybetti.

THY’nin İran seferleri yeniden başlıyor

THY’nin İran seferleri yeniden başlıyor

Park, plaj ve duraklarda sigara içmek yasaklandı! Pazartesi itibariyle başlayacak

Fransa’da park, plaj ve duraklarda sigara içmek resmen yasaklandı. Söz konusu düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Trump küplere bindi! ‘Asılsız ve uydurma’

ABD Başkanı Trump, İran’la 30 milyar dolarlık bir sivil nükleer anlaşma yapıldığına dair iddialara sert tepki gösterdi. Trump, bu haberlerin tamemen “asılsız ve uydurma” olduğunu açıkladı. Öte yandan Trump, İran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesi yönündeki çalışmaları derhal durdurduğunu bildirdi.