Kuyumculardan Altınbank önerisi: ‘500 milyar dolar altın yastık altında’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı: Türkiye’de Yastık Altındaki Altın Miktarı 5 Bin Tonu Aşıyor

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye’de yastık altındaki altın miktarının 5 bin tona yakın olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, yastık altındaki altının aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz.” dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İKO Başkanı Atayık, yastık altındaki altın rakamına ilişkin, “Dünya Altın Konseyi’nin tahminlerine göre bu rakam 5 bin ton civarındadır. Daha sonraki yıllarda farklı kurum ve uzmanlar tarafından yastık altı ile ilgili 6 bin 500-7 bin ton tahminleri yapıldı. Ancak bu miktardan insanlar için manevi değeri olan ve bankalara eritmek üzere verilemeyen stokları düşmek gerekiyor.” diye konuştu.

5 bin ton olarak telaffuz edilen rakamların daha doğru olabileceğini ve kendi tahminlerinin de bu yönde olduğunu aktaran Atayık, şunları kaydetti:

“Bu öngörünün teyidi için Türkiye’deki hanehalkı sayısı olan 20 milyon 200 bin ve Türkiye’nin nüfusu ile ilgili telaffuz edilen 85 milyon rakamı kullanılarak yastık altındaki miktarın akılcı olup olmadığı konusunda bir fikir yürütülebilir. Yastık altı birikimlerin parasal karşılığı bugün altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz.”

“İthal Edilen Toplam Miktarın Yüzde 40-50’si Sektörde Kullanılıyor”

Atayık, ithal edilen altının tamamının, kuyumculuk ve mücevherat sektörünün talebi olmadığını ifade ederek, “İthal edilen toplam miktarın sadece yüzde 40-50 arasındaki bir miktarı sektörde kullanılıyor. Sektöre gelen bu miktar da kilogram başına 2 bin 500-5 bin dolar arasında bir katma değer yaratmak suretiyle Türkiye’nin en değerli ihracat birim değeri olan ürünlere dönüşüyor.” dedi.

Atayık, ithal edilen altın miktarları hakkında şu bilgileri verdi:

  • 2023 itibarıyla, üretim yapılacak 18 ayrı altın madeni sahası mevcut.
  • 2023’te üretim 35,5 ton olarak gerçekleşti.
  • 2024’te ise üretim 32,2 ton oldu.

Atayık, yurt içi üretimin ve hurda dönüşümlerinin artmasıyla ithalatın azalacağını belirtti.

Related Posts

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

Üreticiler: Devletimizden destek alamazsak arazimizi satacağız

CHP Milletvekili Gürer, don felaketinden etkilenen üreticileri dinledi.

Doğalgaz faturası 21 bin lirayı bulacak

Haziran ayı enflasyonunun hesaplanması ile ilk 6 aylık enflasyon oranı da belli olurken emekli, memurlar için zam oranları da belli oldu. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında kalan maaşı ile nasıl geçineceğini düşünürken EPDK’nın yüzde 24.6 …

Komşuyla turizmde işbirliği güçlenecek

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ortak Turizm Komitesi’nin 6. toplantısı önceki gün Ankara’da gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile Yunanistan Turizm Bakan Yardımcısı Anna Karamanli başkanlığındaki toplantıda, iki ülke arasında turizmde işbirliğini güçlendirecek protokol imzalandı.

İŞKUR’dan kamu kurumlarına personel alımı

İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında Niğde’de kamu kurumlarında geçici süreyle görev almak isteyen vatandaşlar için başvurular başladı. İŞKUR İl Müdürlüğü, Niğde Valiliği, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü …

Bakan yardımcısı hedef göstermişti! Spotify: İncelemenin kapsamına dair bilgi sahibi değiliz

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, tarafından hedef gösterilmişti. Uygulamanın “dini ve milli değerleri ihlal ettiğini” iddia eden Mumcu adli süreç başlatılmasını istemişti. Bu …